EKETA: Οδηγός στερεών καυσίμων και λεβήτων βιομάζας για εφαρμογές οικιακής θέρμανσης
Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης έχει εντείνει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για εναλλακτικές λύσεις οικιακής θέρμανσης.
Η χρήση στερεών βιοκαυσίμων, όπως πέλετς ξύλου, καυσόξυλα και πυρηνόξυλο, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο οικονομικό λόγω του χαμηλού κόστους των καυσίμων όσο και περιβαλλοντικό εξαιτίας του ανανεώσιμου χαρακτήρα τους. Ταυτόχρονα, η τεχνολογική πρόοδος έχει πλέον καταστήσει τους σύγχρονους λέβητες στερεών βιοκαυσίμων πολύ πιο «φιλικούς» στη χρήση σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα συστήματα.
Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ανέπτυξε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BioMaxEff, Οδηγό για τα στερεά βιοκαύσιμα και τους λέβητες βιομάζας για εφαρμογές οικιακής θέρμανσης. Στόχος του Οδηγού είναι να βοηθήσει το αγοραστικό κοινό στην ορθή επιλογή στερεών βιοκαυσίμων και συστημάτων θέρμανσης από βιομάζα καθώς τα συστήματα αυτά έχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις ως προς την εγκατάσταση, συντήρηση και τον τρόπο λειτουργίας τους σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργία τους και να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις (αέριοι ρύποι, αιωρούμενα σωματίδια, αιθαλομίχλη κα).
Ο Οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν:
- Στους κύριους τύπους συστημάτων οικιακής θέρμανσης με βιομάζα (τοπική θέρμανση, κεντρική θέρμανση) και ιδίως όσον αφορά τους λέβητες κεντρικής θέρμανσης.
- Στην εγκατάσταση, συντήρηση και καλή λειτουργία των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων.
- Στις απαιτήσεις δοκιμών λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων και στα όρια εκπομπών που πρέπει να πληρούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία
- Στα αποτελέσματα του έργου όσον αφορά τις δοκιμές που πραγματοποίησε το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ σε εργαστηριακές συνθήκες και πραγματικές κτιριακές εγκαταστάσεις
σε έναν σύγχρονο λέβητα πέλετς ξύλου δυναμικότητας 12 kW κατά τη λειτουργία σε διαφορετικά φορτία και για διαφορετικές ποιότητες καυσίμων
Το ερευνητικό έργο BioMaxEff, υλοποιήθηκε στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος Πλαισίου σε συνεργασία με άλλους 11 ευρωπαίους εταίρους (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις).
Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος εδώ.
Comments are closed.