400 δισ. για το ”εξοικονομώ” διεκδικεί το ΥΠΕΚΑ

Τη διάθεση 400 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον στη νέα προγραμματική περίοδο της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 διεκδικεί το ΥΠΕΚΑ, ενώ ξεκινά συνεργασία με τράπεζες για ένα πρόγραμμα ΣΔΙΤ άνω των 2 δισ. ευρώ με στόχο δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στο 9ο Red Business Forum “Investing The Future -Invest In The Future”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σήμερα σε σημείο καμπής.

Το μέγεθος και το παραγόμενο προϊόν των πόλεων φτάνει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο μικρών κρατών. Σήμερα, 600 αστικά κέντρα παράγουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι πόλεις θα πρέπει να δαπανήσουν ένα συγκλονιστικό ποσό της τάξης των $350 τρις. ή 7 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ, στην επόμενη 30ετία, για αστικές υποδομές.

Η συγκέντρωση πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα γίνεται με ρυθμό 180.000 ατόμων ημερησίως. Ο 21ος αιώνας, γίνεται Αιώνας της Αστικοποίησης.

Το αστικό περιβάλλον είναι καθοριστικό για την προσέλκυση κεφαλαίων. Η έξυπνη πόλη γίνεται πόλη που «αισθάνεται». Η τεχνολογία υποστηρίζει κάθε πλευρά της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Οι επενδυτές, εφόσον βεβαιωθούν για την εύρυθμη θεσμική λειτουργία του επιχειρείν, μπορούν να τοποθετηθούν, αναβαθμίζοντας όχι μόνο το οικονομικό επίπεδο της περιοχής, αλλά κυρίως το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Οι βιώσιμες πόλεις γίνονται επίκεντρο για την εξάλειψη της φτώχειας, για ευκαιρίες απασχόλησης.
Γίνονται παράγοντες-κλειδιά στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη βιώσιμη, έξυπνη, κυκλική, και χωρίς κοινωνικούς και χωρικούς αποκλεισμούς.

Με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανέργων σήμερα, στις μεγάλες ελληνικές, ισπανικές, ιταλικές και άλλες πόλεις, είναι προτεραιότητα για μια ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το Αστικό Περιβάλλον.

Η δημιουργία Όμορφων, Φιλικών, Οικολογικών Πόλεων είναι μια συνολική εθνική στρατηγική για τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε αναπτυξιακή ευκαιρία.

Για υπέρβαση των αρνητικών δημοσιονομικών συνθηκών.

Για τον εντοπισμό των ευεργετικών συνεπειών που μπορεί να έχει για την οικονομία, η εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι Φιλικές, Οικολογικές Πόλεις ενάντια στην οικονομική κρίση, πρέπει να είναι και όμορφες. Η αισθητική είναι επίσης ζητούμενο για τις Πόλεις του Μέλλοντος.

Είναι άραγε μία ουτοπία της τέχνης και της επιστήμης, η “Αισθητική των Πόλεων”;

Μία στατική, γκρίζα, σιωπηλή εικόνα στο διάβα του χρόνου;

Η απάντηση είναι ένα βροντερό όχι.

Οι πόλεις γεννήθηκαν για τους ανθρώπους, γερνούν με τους ανθρώπους και αναγεννώνται από τους ανθρώπους.

Η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία των ανθρώπων της κάθε πόλης, αποτελούν βασικές παραμέτρους για την αισθητική και την ανάπτυξή τους.

Η συνταγματική κατοχύρωση της βιώσιμης ανάπτυξης, δεν αφορά όμως μόνο στην περιβαλλοντική αειφορία.

Αφορά ακόμη περισσότερο, στην Κοινωνική Αειφορία.

Η Κοινωνική Αειφορία είναι η στρατηγική ώστε η πόλη να αποτελέσει χώρο ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και του κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι.

Οι δράσεις για τη φτώχεια και την ισότιμη πρόσβαση όλων των ομάδων πολιτών, στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη μετακίνηση, είναι προτεραιότητες για τις πόλεις του μέλλοντος.

Σε ένα τέτοιο συνολικό εθνικό πλαίσιο αρχών και στρατηγικής, τα τελευταία δύο χρόνια, στο ΥΠΕΚΑ, με συγκροτημένες δράσεις, προχωρήσαμε σε πολλά από τα παραπάνω ζητήματα.

Νόμοι και δράσεις για:

– Τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση

– Τα Αυθαίρετα

– Τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς

– Το Εθνικό Κτηματολόγιο

– Τις Χρήσεις Γης

– Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής Αθήνας

– ΤαΚ12ΚΠεριφερειακά Χωροταξικά Σχέδια

– Το Ειδικό Χωροταξικό Τουρισμού

– Την Ανάπλαση της Πανεπιστημίου

– Την Ανάπλαση του Φαληρικού

– ΤοΚΜητροπολιτικό Ποδηλατόδρομο Κηφισιά – Φάληρο, κ.ά.

Ταυτόχρονα, ειδικά για τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας, δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων – ΣΧΟΑΠ για την Αθήνα, τη Δυτική Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κοινή προσπάθεια με το Δήμο Αθήνας, να αντιμετωπίσουμε τόσο νομικά – ρυθμιστικά, όσο και οικονομικά – επιχειρησιακά, το μεγάλο θέμα των περίπου 1800 εγκαταλειμμένων κτιρίων στο Κέντρο της Αθήνας.

Η νέα οικονομία είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030.

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030. Ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα, το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 61%.

Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αποφέρει 240 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο στόχος μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Στη χώρα μας, με συνολικό προϋπολογισμό στο ΕΠΠΕΡΑΑ, άνω των 210.000.000 ευρώ, τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ, Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοικτών Χώρων, Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια, Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές “Κοινότητες”.

Μιλούμε για πάνω από 1500 μεγάλες δημόσιες ενεργειακές παρεμβάσεις σε περισσότερους από 130 Δήμους της χώρας.

Στοχεύουμε στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των Δήμων και του δημοσίου, στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ. Τα περίπου 700.000.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση άνω των 50.000 κατοικιών ελληνικών νοικοκυριών, δημιουργούν περίπου 15.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της οικοδομής.

Στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014-2020, διεκδικούμε τη διάθεση 400 εκατ. για τη συνέχιση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον, 200 εκατ. για εξοικονόμηση σε επαγγελματικά ιδιωτικά κτίρια και άλλα 200 εκατ. για εξοικονόμηση στα κτίρια του δημοσίου και τους δημόσιους χώρους.

Ξεκινούμε συνεργασία με τις Τράπεζες, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα ΣΔΙΤ ύψους άνω των 2 δις ευρώ, προκειμένου να δρομολογήσουμε δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, το φωτισμό κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων, κ.ά.

Έχουμε ζητήσει την πλήρη φορολογική έκπτωση για επεμβάσεις έως 15.000 ευρώ, σε όλες τις κατοικίες της χώρας, προσβλέποντας σε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αναγέννηση του κατασκευαστικού τομέα. Θέλουμε να απευθυνθούμε στους ιδιοκτήτες των περίπου 7.000.000 κατοικιών.

Πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση θα συμβάλλει στην προώθηση των πολιτικών για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Σας εύχομαι μια πολύ γόνιμη συζήτηση.

b2green.gr