Τελη Νοεμβριου η συμφωνια χρηματοδοτησης του νεου Εξοικονομω κατ’ Οικον
H προκήρυξη του νέου προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον αναμένεται στις αρχές του νέου έτους. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής αποκάλυψε, σε ημερίδα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ότι ο σχεδιασμός αυτός προχωρά και θα υπάρξουν σύντομα νέα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκολής ανέφερε ότι η συμφωνία χρηματοδότησης του νέου «Εξοικονομώ» θα είναι έτοιμη στο τέλος Νοεμβρίου του 2016. Αυτή η συμφωνία θα προβλέπει πόρους συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο όσο και τις μη επιστρεπτέες ενισχύσεις. Αυτά τα 300 εκατομμύρια θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τον κ. Κορκολή, σε συνολική μόχλευση άνω του μισού δις, κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέγεθος για τον κτιριακό τομέα και τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Αυτή η συμφωνία αποτελεί τη βάση για την προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ». Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει η Greenagenda, για να «βγουν στον αέρα» τα προγράμματα του νέου «Εξοικονομώ» απαιτείται επίσης να ολοκληρωθεί τόσο η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ όσο και οι αναγκαίες μελέτες βέλτιστοι κόστους για τα κτήρια. Και τα δύο αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η καθυστέρηση των δύο Υπουργείων (Ανάπτυξης και ΠΕΝ) οδήγησαν το νέο «Εξοικονομώ» σε εκκίνηση το 2017, ενώ αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της κυβέρνησης μιλούσαν αρχικά για μέχρι τον Ιούνιο και μετά για μέσα στο 2016. Ακόμη και έτσι όμως η αγορά αναμένει τα προγράμματα καθώς θα αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα.
Ο κ. Κορκολής στην τοποθέτησή του στην ημερίδα του ΤΕΕ «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ελληνική Αγορά» αναφέρθηκε και σε άλλα προγράμματα και χρηματοδότησεις:
-Στον τομέα των υποδομών/μεταφορών τόνισε ότι ενεργοποιούνται δράσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.
-Στις 13 περιφέρειες για έργα υποδομών έχουν προκηρυχθεί προσκλήσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
-Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2016 θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.
-Ενεργοποιείται Νέο Ταμείο Υποδομών έργων ΣΔΙΤ, ως διάδοχο σχήμα του Jessica.
Όσον αφορά την ενεργοποίηση πρόσθετων πόρων από διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD κ.α.) ο Παναγιώτης Κορκολής ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι 6η στην απορρόφηση του «Σχεδίου Γιούνκερ», ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απευθείας προνομιακής δανειοδότησης για την κατασκευής τριών μεγάλων έργων υποδομής ύψους 1,4 δισ. ευρώ (ΜΕΤΡΟ Αθήνας, ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, επέκταση φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα). Σημαντική χαρακτήρισε επίσης τη συνεργασία με την ΕΤΕπ στην ενεργοποίηση του Ταμείου Έρευνας και Καινοτομίας (50 εκατ. εθνικό ΠΔΕ, 150 εκατ. ευρώ ΕΤΕπ) που προωθείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας κ. Φωτάκη.
Όσον αφορά τη χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ότι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), θα ενεργοποιηθούν εντός του 2016, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ένα Ταμείο Μικροπιστώσεων. Εκτίμησε ότι βάση του σχεδιασμού που υπάρχει μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα μοχλευτούν συνολικά πόροι 1δισ. ευρώ, ενώ μέσω του Ταμείου Συμμετοχών 300 εκατ. ευρώ.
Comments are closed.