Πρόγραμμα ”Επανεκκίνηση” τον Σεπτέμβριο με 11 νέες δράσεις – προβλέπεται χρηματοδότηση και για ενεργειακή αναβάθμιση

Σε 11 ανέρχονται συνολικά οι νέες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επανεκκίνηση» που θα ξεκινήσουν σταδιακά να προκηρύσσονται από τον Σεπτέμβριο.

Αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και μεταξύ άλλων προβλέπονται και χρηματοδοτικές δράσεις και για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Αυτά, όπως τα ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης είναι:

• Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

• Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.

• Νεοφυής επιχειρηματικότητα προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

• Aναβάθμιση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους με 50 ως 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους

• Ιδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή επέκταση υφιστάμενων, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ.

• Δράση δικτύωσης επιχειρήσεων (clusters και meta clusters), συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ

• Δράσεις για την «αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών», καθώς και για το ψηφιακό voucher, δηλαδή κουπόνια για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού π.χ. τις συσκευές POS σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ. Οι δράσεις αυτές από την ώρα που θα προκηρυχθούν θα μείνουν ανοικτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού, το ύψος του οποίου δεν ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη.

• Σύζευξη επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς. Με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση των ελληνικών φορέων, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκούς φορείς στο πλαίσιο του ERANET.

• Δράσεις για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, το franchising και επιχειρήσεων πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.

• Πρόσφατα εκδόθηκε η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

• Από το φθινόπωρο και μετά αναμένεται να τρέξει το νέο «Εξοικονομώ», με βασική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 και συνολικά κεφάλαια ύψους 292,5 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στο νέο «Εξοικονομώ» στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι 248 εκατ. ευρώ από επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ επιπλέον 44,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις Περιφέρειες. Τα κριτήρια ένταξης θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το παλαιό πρόγραμμα τόσον όσον αφορά στα εισοδήματα όσο και στις γεωγραφικές ζώνες, με έμφαση στην ενίσχυση των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ δεν θα υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης της ίδιας συμμετοχής με τραπεζικό δάνειο. Στόχος είναι το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» να προκηρυχθεί το φθινόπωρο, αλλά την ημερομηνία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η έκδοση του νέου ΚΕΝΑΚ για το κτιριακό απόθεμα της χώρας.

Με την προκήρυξη 4 προγραμμάτων
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενεργοποιείται το φθινόπωρο

Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ενεργοποιείται σταδιακά ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με την προκήρυξη των τεσσάρων από τα οκτώ γενικά καθεστώτα.

Αυτά είναι οι ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, η γενική επιχειρηματικότητα, οι νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις μείζονος σημασίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες κινήσεις προκειμένου τον Σεπτέμβριο να ενεργοποιηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Προσλαμβάνονται 200 εξωτερικοί συνεργάτες για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, που θα ξεκινήσει από την εξέταση 800 επενδυτικών πλάνων, που εκκρεμούν από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο. Πρώτα θα αξιολογηθούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και αυτά που αφορούν στα 9 νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από το Προσφυγικό.

Τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθούν τα τέσσερα από τα οκτώ Γενικά Καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου και αυτά είναι:

1. Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού:
Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό καθεστώς ενισχύσεων σε υγιείς επιχειρήσεις που επιθυμούν ταχεία ένταξη με ελάχιστα κριτήρια, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων. Ενισχύονται με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής οι δαπάνες για αγορά και εγκατάσταση καινούργιων ή μεταχειρισμένων υπό προϋποθέσεις μηχανημάτων. Επιδοτούνται επίσης τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων μηχανημάτων.

2. Γενική επιχειρηματικότητα:
Ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής. Για όσα υλοποιούνται σε ειδικές περιοχές οι ενισχύσεις είναι και φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

3. Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
Αυτές ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης στο 70% του ποσοστού, 100% φοροπαλλαγές, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

4. Επενδύσεις μείζονος σημασίας:
Τα επενδυτικά σχέδια που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και δημιουργούν τουλάχιστον μία θέση εργασίας ανά 1 εκατ. κόστους επένδυσης θα έχουν σταθερό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων για 12 χρόνια και σε περίπτωση μείωσης, αυτός θα μειώνεται. Επίσης θα αδειοδοτούνται με τη διαδικασία fast track.

ethnos.gr