Ξεπαγώνει το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»
Επανεκκίνηση από το νέο έτος για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με λιγότερα χρήματα από το προηγούμενο αλλά για περισσότερους δικαιούχους.
Μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλισθεί 350 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου το πρόγραμμα να συνεχιστεί, το οποίο δεν αποκλείεται να συνοδευθεί και από φοροαπαλλαγές.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγείται για το νέο πρόγραμμα να μειωθούν τα ποσοστά επιδοτήσεων του παλαιού ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης για 45.000 νοικοκυριά (αλλαγή κουφωμάτων, μονώσεις, σκιάσεις κ.λπ.) έναντι μόνο 25.000 σε περίπτωση που τα ποσοστά παραμείνουν τα ίδια. «Η πρότασή μας έχει σκοπό να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά με όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή» όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Θα εξοφληθούν
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί και οι 13.500 δικαιούχοι του προηγούμενου προγράμματος και κατά συνέπεια θα πάρουν τα χρήματά τους και οι επαγγελματίες της οικοδομής, πολλοί εκ των οποίων διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος, η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης μιλά για μείωση στο ανώτατο ύψος επιδότησης για τη χαμηλή εισοδηματική κατηγορία στο 55% των ενεργειακών εργασιών από 70% που ήταν στο παλαιό πρόγραμμα. Αντίστοιχα, προβλέπει η επιδότηση στη μεσαία εισοδηματική ομάδα να γίνει 25% (από 35%) και στην υψηλή εισοδηματική κατηγορία να μειωθεί κάτω του 15% που ήταν αρχικά.
Υπό αυτές τις συνθήκες θα καταστεί εφικτό να επιδοτηθούν οι ενεργειακές εργασίες για τουλάχιστον 45.000 νοικοκυριά. Αν τα ποσοστά παρέμεναν τα ίδια τα διαθέσιμα κεφάλαια θα κάλυπταν περίπου τους μισούς, σύμφωνα με την εισήγηση του ΥΠΑΝ.
Οι δικαιούχοι
Το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.100 ευρώ/τ.μ. (εκτός απροόπτου το όριο αυτό παραμένει), χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι κάτοχοί τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.
Οι επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν οι ίδιες (αντικατάσταση κουφωμάτων όπως πλαίσια και υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, παροχής ζεστού νερού κ.ο.κ.), ενώ το νέο πρόγραμμα θα επιχειρηθεί να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό. Όσοι εντάχθηκαν στο παρελθόν σε αυτό, γνώρισαν από πρώτο χέρι τι θα πει γραφειοκρατία, καθώς απαιτούνταν κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.
Τα κεφάλαια
Όσο για τα κεφάλαια, τα 350 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις εξής πηγές: τα 211 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το ΥΠΑΝ με «εμπροσθοβαρή τρόπο» από το ΕΠΑνΕΚ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020. Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα προγράμματα των 13 Περιφερειών της χώρας, ενώ άλλα 90 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές στο Ταμείο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον από τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στη διάρκεια του παλαιού προγράμματος για την επιδότηση επιτοκίου των τραπεζικών δανείων.
Φοροαπαλλαγές
Στο μεταξύ φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις σε κτίρια προβλέπει τροπολογία που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα.
Η τροπολογία προβλέπει μείωση από το φόρο 10% της δαπάνης για ενεργειακές επενδύσεις, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 15.000 ευρώ. Δηλαδή η μέγιστη έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ. Η πρόταση προβλέπει ότι οι επενδύσεις που θα είναι “επιλέξιμες” αφορούν από αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου με φυσικού αερίου, θερμομόνωση, μέχρι τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, κοκ.
(Γ. Φιντικάκης, ΤΑ ΝΕΑ, 9/12/2014)
Comments are closed.