Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για το net metering

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για το net metering, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, η ομάδα του οποίου είχε κάνει την απαραίτητη μελέτη και διαβούλευση, και σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Όπως είχε γράψει το Energypress, η απαλλαγή των αυτοπαραγωγών ΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ του ρεύματος που παράγουν -κάτι που πέρασε από τη Βουλή με τροπολογία πριν τα Χριστούγεννα- άνοιξε το δρόμο για την άμεση υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το net metering.

Η Υπουργική Απόφαση, η οποία αφορά αποκλειστικά τα φωτοβολταϊκά και όχι άλλες μορφές ΑΠΕ όπως για παράδειγμα μικρές ανεμογεννήτριες, δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ που προέκυψε μετά τη σχετική διαβούλευση που πραγματοποίησε η Αρχή, η οποία έφερε αρκετές αλλαγές -προς το καλύτερο-, σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας πιό ελκυστική την αυτοπαραγωγή. Τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης είναι τα εξής:

– Διπλασιάζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς και από 10 KW  γίνεται 20 KW. Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος. Τα όρια αυτά ωστόσο θα είναι μειωμένα στο μισό για τα μη διασυνδεμένα νησιά εκτός της Κρήτης.

– Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής και net metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.

– Ο συμψηφισμός γίνεται σε ετήσια βάση.

– Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.

Εξυπακούεται ότι για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν πέρασε, το αίτημα φορέων του κλάδου να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της στέγης ενός καταναλωτή από άλλον, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον πρώτο (και με την κατανάλωσή του) μέσω σύμβασης. Αυτή η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν οι στέγες των δημόσιων κτηρίων (και οι μεγάλες καταναλώσεις τους) από ιδιώτες που έχουν τα κεφάλαια να το κάνουν. Δεν πέρασε επίσης, η δυνατότητα «εικονικού» net metering, δηλαδή η δυνατότητα να έχεις αλλού την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και αλλού την κατανάλωση, δυνατότητα που ενδιαφέρει άμεσα τους ξενοδόχους σε νησιά που εκ των πραγμάτων δεν έχουν χώρους στις μονάδες τους για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά.

energypress.gr