Σε κυκλοφορία τα 100 πρώτα ηλιακά οχήματα στην Κρήτη

Έτοιμα για κυκλοφορία θα είναι μέσα στο 2015 τα 100 πρώτα ηλιακά οχήματα, με βάση το πρότυπο που δημιούργησε ο Κρητικός Μηχανολόγος Μηχανικός Μανόλης Τσικανδυλάκης και εκτός από το γεγονός ότι κερδίζει στον τομέα της καινοτομίας είναι και περιβαλλοντικό. Όπως υποστηρίζει ο κ.Τσικανδυλάκης το όχημα του μπορεί να τονώσει τον τουρισμό στην Κρήτη αλλά και να αντικαταστήσει τις γνωστές «γουρούνες» στις τουριστικές περιοχές.

Παρουσιάζοντας τη νεοφυή επιχείρηση του «Sunnyclist» μέσω της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο ηλιακό όχημα των συγκεκριμένων προδιαγραφών σε εκδήλωση στο Ηράκλειο, ο κ. Τσικανδυλάκης τόνισε ότι το ηλιακό όχημα καινοτομεί και έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην αγορά και καινοτομεί αφού για να κινηθεί μπορεί να χρησιμοποιήσει μπαταρία, αυτό το κάνει ηλεκτρικό αλλά και την ενέργεια του ήλιου και τη μυϊκή δύναμη του χρήστη του.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι ένα ηλεκτρικό όχημα που θεωρείται σαν μοτοποδήλατο. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι μπορούμε να κάνουμε τον γύρο της Κρήτης χωρίς υποδομές, δηλαδή χωρίς δίκτυο φορτιστών, χωρίς ηλεκτροκίνηση. Έχουμε κατασκευάσει ένα όχημα ελαφρύ, πολύ οικονομικό στην κίνηση, που έχει τη δυνατότητα να φορτίζει τις μπαταρίες του από τον ήλιο. Με τα δεδομένα της Κρήτης και της Μεσόγειου, ο ήλιος μπορεί να προσφέρει στο όχημα μια ηλιόλουστη μέρα έως 70 χλμ και επομένως μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας καθημερινά με αυτό. Είναι ένα τριθέσιο όχημα που μπορεί να μεταφέρει άνετα τους επιβάτες με τις αποσκευές τους».

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή το όχημα εξοικονομεί 2.500 ευρώ ετησίως για τον χρήστη από καύσιμα αλλά και τη συντήρηση ενός συμβατικού αυτοκινήτου και ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια αναμένεται εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 12 νέες θέσεις εργασίας για την παραγωγή 100 οχημάτων ετησίως ενώ σύμφωνα με προβλέψεις και το σχεδιασμό η εταιρεία θα παράγει σε μια 10ετία 6000 οχήματα ετησίως και θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας. Το κόστος αγοράς του οχήματος στη βασική του έκδοση θα είναι γύρω στα 7.500 ευρώ.

Καταλήγοντας ο κ.Τσικανδυλάκης τόνισε ότι στην Κρήτη εξαιτίας και της μεγάλης ηλιοφάνειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, τονώνοντας τον τουρισμό ενώ μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τις «γουρούνες» στις τουριστικές περιοχές.

b2green.gr