Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ”πράσινης” επιχείρησης

Το να γίνει ”πράσινη” μια επιχείρηση, φαίνεται να είναι η τελευταία τάση παγκοσμίως, με μελλοντικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Εφαρμόζοντας eco-friendly διεργασίες στο χώρο εργασίας ,έχουμε ένα υγιές περιβάλλον για τους εργαζόμενους, μείωση της περιττής σπατάλης και αναγνώριση από τους καταναλωτές Για την επιχείρηση που σκέφτεται τη μετάβαση, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνει το μεγάλο βήμα.

Μείωση αποβλήτων

Η υιοθέτηση ”πράσινων τακτικών” μπορεί να βελτιώσει τη συνολική απόδοση μιας επιχείρησης. .
Η απενεργοποίηση του φωτισμού στα κενά γραφεία μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, και άρα εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας .
Λιγότερες εκτυπώσεις μειώνουν τον προϋπολογισμό που δαπανάται για τα αναλώσιμα
Η επαναχρησιμοποίηση κασετών μελανιού,είναι μια άλλη πρακτική εξοικονόμησης χρημάτων.

Βελτίωση απόδοσης του εργασιακού περιβάλλοντος

”Πράσινα προίόντα” στο χώρο εργασίας, μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που υποφέρουν από αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες παθήσεις, αφού τα οικολογικά προϊόντα περιέχουν λιγότερες χημικές ουσίες-όπως το υποχλωριώδες νάτριο και νιτροβενζόλιον που συνδέονται με σωματικά προβλήματα.
Ορισμένες εταιρείες έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, με τη μετατροπή των υπολειμμάτων τροφίμων από τα γευματα της καφετέριας, σε μεθάνιο για να προμηθεύσουν το κτίριο με ενέργεια.

Δημόσια Αναγνώριση

Ενώ η δημόσια αναγνώριση από μόνη της δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο κίνητρο για την οικολογική συνείδηση, θα μπορούσε να είναι ένα επιπλέον όφελος.
Οι οικολογικές πρωτοβουλίες αυξάνουν τη δημοτικότητα επιχειρήσεων.
Οικονομικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν οικολογική τεχνολογία έχουν δει αύξηση των κερδών.
Εταιρείες όπως η Wal-Mart και Target έχουν ενσωματώσει eco friendly τεχνικές, όπως η κομποστοποίηση , η ανακύκλωση, η αλλαγή των διαδρομών μεταφοράς για να μειώσουν την κατανάλωση, μείωση συσκευασιών ενώ και η αποθήκευση στα ράφια τους , γίνεται με οικολογικά προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες αυτές έχουν δει τους πελάτες να ανταποκρίνονται θετικά στις αλλαγές, ενώ οι πωλήσεις των οικολογικών προϊόντων και μόνο, έχουν σημείωση άνοδο γύρω στο 20 τοις εκατό από το 2010.

Πρακτικές που ισχύουν στο εξωτερικό :

Σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, που έχει αυστηροποιήσει τις αποζημιώσεις εταιρειών για το ενεργειακό αποτύπωμα τους, οδήγησε εταιρείες όπως η FedEx και η General Electric να ενσωματώσουν πράσινη τεχνολογία
Η Φλόριντα, για παράδειγμα, επιτρέπει στις επιχειρήσεις που παράγουν και πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγες ενέργειας, να λάβουν εταιρική πίστωση φόρου εισοδήματος.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λάβουν έκπτωση φόρου έως και 30 τοις εκατό για τη χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Νίκος Υποφάντης

skai.gr