Παγκόσμια Αγορά Εξοικονόμησης Ενέργειας, Μια Ήρεμη Δύναμη Αξίας 310 Δις Δολαρίων τον Χρόνο

Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, (IEA), προβλέπει ότι η χρηματική αξία της εξοικονόμησης ενέργειας την καθιστά αυτούσιο τμήμα της αγοράς, καθώς αυτή ανέρχεται σε τουλάχιστον 310 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, με ολοένα μάλιστα αυξητική τάση.

Σύμφωνα τη νέα αυτή έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η ανερχόμενη θέση της εξοικονόμησης ενέργειας επιβεβαιώνεται, χαρακτηριζόμενη μάλιστα ως το «πρώτο καύσιμο» του κόσμου.
Στην έκθεση διαπιστώνεται επίσης, ότι η κερδοφόρα ανάπτυξη του τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, οδηγεί στην δημιουργία ενός νέου πρότυπου τμήματος αγοράς, με καινοτόμα προϊόντα, που θα συμβάλουν στην μείωση πιθανών κινδύνων και θα φέρουν σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην αγορά.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αόρατη / ήρεμη δύναμη στις χώρες του ΙΕΑ. Μια δύναμη που εργάζεται στο παρασκήνιο, για την βελτίωση της ενεργειακής μας ασφάλειας, την μείωση των λογαριασμών μας, ενώ βεβαίως μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων μας», ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργιεας Maria Van Der Hoeven, στη Σύνοδο Κορυφής της Βερόνας, παρουσιάζοντας την φετινή Έκθεση Αγοράς του Οργανισμού, για την Εξοικονόμηση Ενέργειας.
Η ετήσια έκθεση, ήδη στον δεύτερο χρόνο της, δείχνει ότι οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλουν στην βελτίωση της ενεργειακής παραγωγικότητας, σε ποσότητα μάλιστα τέτοια, όση απαιτείται για την παραγωγή μίας μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των 18 χωρών, που αξιολογούνται στην έκθεση του ΙΕΑ, η συνολική κατανάλωση τελικής ενέργειας μειώθηκε κατά 5 % μεταξύ 2001 και 2011 και αυτό έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Σωρευτικά η κατανάλωση ενέργειας που εξοικονομήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, από τις επενδύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ισοδυναμεί με 1.732 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ποσότητα δηλαδή μεγαλύτερη από εκείνη που απαιτείτο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας μαζί, το 2012. Προηγούμενη ανάλυση του ΙΕΑ, έδειξε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας, δεν είναι μόνο ένα «κρυφό καύσιμο», αλλά το «κύριο καύσιμο», για τις πλέον αναπτυγμένες οικονομίες του ΙΕΑ.
Η φετινή έκθεση δείχνει ότι οι επενδύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών έχουν εξοικονομήσει ποσότητα ενέργειας μεγαλύτερη, απ’ όση το σύνολο της τελικής κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011.
Οι επενδύσεις και οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνουν την τελική αξία της στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, σε εποχές μάλιστα κατά τις οποίες οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες επιβαρύνουν την ζήτηση στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Πράγματι, η έκθεση αποκαλύπτει ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την εξοικονόμηση ενέργειας στις αναδυόμενες οικονομίες, που βρίσκονται εκτός του ΟΟΣΑ, με τα «πράσινα» οχήματα και την όλη υποδομή μεταφορών, να αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, (ΙΕΑ), εκτιμά ότι η εξοικονόμηση μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 190 δις δολάρια, το κόστος των καυσίμων στον τομέα των μεταφορών σε παγκόσμια κλίμακα έως το έτος ορόσημο, 2020 και παράλληλα μπορεί να συμβάλει στην μείωση τοπικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, που μπλοκάρουν την ραγδαία ανάπτυξη σε ότι αφορά τα συστήματα αστικών μεταφορών.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ , περίπου το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς εξοικονόμησης ενέργειας χρηματοδοτείται με χρέος και ίδια κεφάλαια , πράγμα που σημαίνει ότι η χρηματοπιστωτική αγορά για την ενεργειακή απόδοση είναι της τάξης των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ο αριθμός των προϊόντων και ο όγκος της χρηματοδότησης έχουν επεκταθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια , με τα «πράσινα» και τα εταιρικά «πράσινα» ομόλογα, τις συμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, τις ιδιωτικές δεσμεύσεις διοξειδίου του άνθρακα και τις χρηματοδοτήσεις για το κλίμα, παρατηρεί η έκθεση του ΙΕΑ.
Παράλληλα πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και διμερείς τράπεζες προσφέρουν όλες τις ευρύτερες πηγές χρηματοδότησης για βελτιώσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο δανεισμός από τις πηγές αυτές ανήλθε μάλιστα, σε περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, ενώ και το ενδιαφέρον από τράπεζες και επενδυτές αυξάνεται», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ και τόνισε: «Καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, η σταθερή οικονομική της στήριξη και η αυξανόμενη χρηματοδότησή της, είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Παράλληλα για την πλήρη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, οι πρωτοβουλίες για την μείωση τυχόν εμποδίων θα πρέπει να αυξηθούν».
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί την πλέον σημαντική συνιστώσα, στην προσπάθεια να απαλλαγεί από τους υδρογονάνθρακες το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, αλλά και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Το πλάνο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει μακροπρόθεσμα στην μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2 βαθμούς Κελσίου καθώς και στη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών, με το 40% αυτών να προέρχονται από πηγές εξοικονόμηση ενέργειας.
michanikos-online.gr