Ενεργειακά σπάταλα το 90% των ελληνικών σπιτιών

Ενεργειακά πιστοποιητικά που καθορίζουν την ενεργειακή κλάση των κτηρίων, διαθέτει το 25% του κτηριακού αποθέματος της χώρας, με το αντίστοιχο νούμερο να υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Σύμφωνα με το newmoney.gr, εάν υπολογιστεί, η δεξαμενή κτηρίων στον οικιστικό τομέα που εκτιμάται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 4.122.088, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15 έως 17%.

Στα νούμερα αυτά, όπως επισημαίνουν από το ΚΑΠΕ, δεν περιλαμβάνονται όσοι κατοικούν στα σπίτια καθώς πιστοποιητικά, υποχρεούνται να εκδίδουν μόνο όσοι πουλούν ή μισθώνουν ακίνητα.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό κόμβο για την απόδοση των κτηρίων «EnergyHub for All» στις κατοικίες παρατηρείται ότι, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η. Το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ, ενώ μόλις το 3% στην Α-Β. Αντίστοιχα, από την κατανομή των πιστοποιητικών ανά ενεργειακή κατηγορία σε επίπεδο Περιφέρειας προκύπτει ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-.

Το διάστημα 2011 έως Μάιο του 2016 εκδόθηκαν συνολικά 641,662 ΠΕΑ σε κτήρια κατοικίας. Από αυτά, το 83% αφορούν σε κτήρια ή διαμερίσματα πολυκατοικιών (535.517 ΠΕΑ), ενώ το 17% σε μονοκατοικίες.

Από την κατανομή των εκδοθέντων ΠΕΑ για τις κατοικίες στις 13 Περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι το 39.8% έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 17.1%.

Από τη συσχέτιση μεταξύ του κτιριακού οικιακού αποθέματος και των εκδοθέντων ΠΕΑ ανά Περιφέρεια, διαπιστώνεται ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν εκδοθεί τα περισσότερα πιστοποιητικά με ποσοστό 35%, ενώ τα λιγότερα στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό 10%