Άδειες δόμησης για κατοίκους εντός της αρχαιολογικής ζώνης της Κνωσού

Ελεύθεροι να επισκευάσουν τις περιουσίες τους, να βγάλουν άδειες δόμησης και να προχωρήσουν σε κατασκευές, θα είναι οι κάτοικοι 4 οικισμών, οι οποίοι βρίσκονται εντός των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου, άναψε ομόφωνα χθες το «πράσινο φως» για την οριοθέτηση των 4 οικισμών, η οποία θα περάσει το επόμενο διάστημα από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η οριστική οριοθέτηση των οικισμών εκκρεμεί από το 2011 και αποτελούσε πάγιο κοινωνικό αίτημα των κατοίκων των εξής οικισμών:

– Α’ αρχαιολογικής ζώνης: Μπουγάδα Μετόχι, Μακρύ Τείχος και Βλυχιά
– Β’ αρχαιολογική ζώνη: Περιοχή της Αγίας Ειρήνης

Οι τέσσερις αυτοί οικισμοί, αποτελούν προέκταση του ανακτόρου της Κνωσού και με Προεδρικό Διάταγμα του 1976, είχε απαγορευτεί η εκτέλεση οποιωνδήποτε εργασιών ανακαίνισης επισκευών ή συμπληρώσεων.

Παλιότερα, είχε γίνει προσωρινή οριοθέτηση των οικισμών οι οποίοι βρίσκονται εντός της Α’ και της Β’ αρχαιολογικής ζώνης, με 3ετής παράταση, μέχρι το 2014.

Λόγω όμως της στασιμότητας, το αποτέλεσμα ήταν η εκκρεμότητα να παραμείνει, εγκλωβίζοντας τους κατοίκους της περιοχής αφού μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν ή να προχωρήσουν ακόμα και σε μικρές επισκευές.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Ρασούλης επισήμανε:

Πράγματι υπήρχε μια μεγάλη ανοιχτή εκκρεμότητα εκεί, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Ξέρετε, λόγω της μη οριστικής οριοθέτησης πρακτικά δεν μπορούν να πειράξουν τις περιουσίες τους. Δεν μπορούν να βγάλουν άδεια δόμησης, να χτίσουν, ούτε καν να επισκευάσουν οτιδήποτε. Επισκευές συχνά αναγκαίες, γιατί μιλάμε κατά βάση για παλιές περιουσίες.

Το 2011 είχε γίνει προσωρινή οριοθέτηση των οικισμών. Είχε δοθεί τότε μια 3ετής παράταση για το 2014. Δυστυχώς, δεν είχε προχωρήσει το 2014 η οριστική οριοθέτηση. Στην Πολεοδομία, αντιλαμβανόμενοι το εύρος του προβλήματος της “ομηρίας” των κατοίκων και των ιδιοκτητών εκτάσεων της περιοχής, προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Αρχαιολογία στην οριοθέτηση των οικισμών αυτών.

Σήμερα (σ.σ. χθες), πέρασε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Μάλιστα συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια επέκτασης της οριοθέτησης και για κάποιες μεμονωμένες περιουσίες, ώστε να τελειώσει η “ομηρία” και για τους ανθρώπους αυτούς. Προσεχώς το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και μετά, εφόσον εγκριθεί, θα πάει για ΦΕΚ. Θεωρώ ότι δε θα υπάρξει ιδιαίτερη καθυστέρηση και η εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2011, θα κλείσει σχετικά σύντομα.

efsyn.gr